Veelgestelde vragen

Waarom moet ik kiezen voor biomassa van Biomassa-specialist?

Al onze biomassa:

  • bestaat uitsluitend uit schoon afvalhout dat afkomstig is uit duurzaam beheerde, gecertificeerde bosbouw. Er worden dus geen bomen gekapt die voor biomassaproductie worden vershredderd.
  • is een 100 procent zuiver Europees houtproduct zonder verontreinigingen.
  • is CO2-neutraal gedroogd, gemalen, geperst en vervoerd naar de eindgebruiker.
  • is van de beste kwaliteit. Wij zijn dé specialist als het gaat om eersteklas biomassa.

Meer weten over hoe bijvoorbeeld onze houtpellets worden gemaakt? Bekijk dan dit filmpje of neem contact met ons op.

https://www.youtube.com/watch?v=wB0kN-wZysc&feature=emb_logo

Veel gestelde vragen

Uiteraard is het voor particulieren ook interessant om te stoken op biomassa. Denk aan het verwarmen van uw woonhuis, zwembad of kantoor. Met de juiste kachel levert het u alleen maar voordeel op.

Jazeker. Stoken op biomassa, zoals hout, heeft als voordeel de lagere brandstofprijs. Zo heeft hout namelijk per energiehoeveelheid een lagere aanschafwaarde. Volautomatisch

stoken op bijvoorbeeld houtpellets is de moderne, makkelijke en groene manier om een zeer forse reductie te bereiken in de stookkosten. Stoken op biomassa is voor bedrijven, instellingen en particulieren een goedkoop alternatief. Het is niet voor niets dat steeds meer organisaties overstappen op deze milieuvriendelijke en kostenbesparende verwarmingsmethode. Vanaf 3.500 m3 gasverbruik per jaar is stoken op biomassa al voordeliger.

Houtgestookte verwarmingsinstallaties bieden veel voordelen ten opzichte van traditionele installaties die gebruikmaken van gas of stookolie. Bij de verbranding van fossiele brandstoffen neemt het CO2-gehalte in de lucht toe. Het verbranden van hout is een CO2-neutrale oplossing, omdat het hout de CO2 tijdens zijn groei heeft opgenomen uit de lucht en dit recyclet.

Houtpellets als brandstof bestaan al enkele tientallen jaren. Vandaag de dag zijn pellets de zuiverste en stabielste brandstof onder de biobrandstoffen. Op voorwaarde dat ze voldoen aan de heersende kwaliteitsnormen die een constant warmtevermogen garanderen. Dit kleine korreltje uit houtzaagsel heeft een warmtevermogen van ongeveer 5 kW per kilogram. Dit betekent dat pellets een warmtevermogen bezitten dat twee tot drie keer hoger ligt dan dat van brandhout.

Integendeel. Een Zweeds onderzoek liet zien dat alle Europeanen zich kunnen verwarmen met houtafval, schors en hout. En dat met de garantie van duurzaam bosbeheer. Het Europese bosbestand wordt trouwens steeds groter: er zijn nu meer bossen dan in de middeleeuwen. Elke boom met een diameter van minder dan 25 centimeter heeft geen marktwaarde, omdat een houtbewerker hem niet kan gebruiken. 10 procent van het gekapte hout – van bijvoorbeeld het uitdunnen van jonge aanplant – wordt ter plekke achtergelaten, terwijl het hergebruikt zou kunnen worden als biomassa.

Ja, op de productiebedrijven worden onafhankelijke controles uitgevoerd. De samenstelling wordt gecontroleerd en de calorische waarde van het product wordt door middel van een analyse vastgesteld.

Er wordt gecontroleerd of het materiaal aan de kwaliteitseisen voldoet en of er geen onbruikbare materialen in het product zitten.

Als specialist is Biomassa-specialist gecertificeerd. Zo hebben onze houtpellets het hoogste rendementskeurmerk ENplusA1 en zijn onze kachelsnippers en verse biomassa Better Biomass-gecertificeerd. Kortom: met Biomassa-specialist bent u verzekerd van een hoogwaardig product. Daarnaast is van al onze producten de herkomst bekend, waardoor u gegarandeerd duurzaam hout ontvangt van betrouwbare kwaliteit.

Voor de houtpellets zijn er drie verschillende kwaliteitsklassen: ENplusA1, DIN+ en NTA 8080. ENplusA1 en DIN+ zijn van het zuiverste materiaal gemaakt dat er bij houtpellets te krijgen is. Daarnaast is de NTA 8080-kwaliteit ook van zuiver materiaal gemaakt. Hierbij is alleen meer kans op wat diverser hout. Houtsnippers zijn er in drie verschillende kwaliteitsklassen: A-hout, B-hout en C-hout. A-hout is schoon en onbehandeld hout. B-hout is verlijmd, geverfd en/of gelakt hout. Denk aan triplex, multiplex en spaanplaat. Dit product wordt voordat het geleverd wordt, gezeefd en ontdaan van metalen. C-hout wordt ook wel geïmpregneerd of verduurzaamd

hout genoemd. ‘Verduurzaamd hout’ klinkt milieuvriendelijk, maar dit hout is behandeld met stoffen waardoor de levensduur wordt verlengd.

Energie uit biomassa wordt opgewekt door verbranding. Hierbij komt CO2 (koolstofdioxide) vrij – net als bij fossiele energie – maar de natuurlijke CO2-kringloop is veel korter. Bij de verbranding van biomassa komt evenveel CO2 vrij als de boom gedurende zijn groei heeft opgenomen uit het milieu. Per saldo komt er dus geen extra CO2 in de atmosfeer.